2 Aralık 2024
ÜNİVERSİTE VE GENÇLİK
Ülkemizde her yıl yaklaşık 2,5 milyon genç üniversite sınavına girmekte ve yine aynı şekilde yaklaşık 300 bin genç çeşitli bölümlere yerleşmektedir. Amaçları nedir? Niçin bu sınava giriyorsunuz diye soracak olursak; alınacak ilk cevap “rahat ve mutlu bir gelecek için.” Fakat sorsanız çoğu üniversiteli, üniversitelerin ne için var olduğunu, ne amaçla faaliyet gösterdiğini ne yazık ki tam bilinçli olarak idrak edememektedir. Üniversitelerde bulunan çoğu bölümler aslında meslek kazanmak için okunulacak olan bölümler değildir. Bir bakıma aslında bu bölümler üniversiteye okumaya gelen öğrencilere meslek kazandıracak faaliyette değildir. Benim düşünceme göre, üniversitede eğitim alan kişiler aslında kendisini geliştirebilecek güzel bir fırsat ve imkânlar dâhilinde kişisel kariyerlerinde level atlamak adına çalışmalarını ortaya koyabileceği büyük bir avantaj olarak görmelidirler. Nitekim sınırlı sayıda bölüm dışında kalan diğer bölümlerin bitirilmesi ile meslek edinilecek olma düşüncesi büyük bir yanılgıdır. Bu sebeple genel kanı olarak şunu söylemekte bir yanlış olduğunu düşünmüyorum .’’ÜNİVERSİTE İŞ BULMAK İÇİN OKUNMAZ .’’
Bugün meslekler toplumun ihtiyaçlarını karşılamak adına şekil almaktadır. Ebeveynler başta olmak üzere çoğu eğitimcinin yapmış olduğu en büyük hata gençlerin yeteneklerine ve ilgisine göre meslek seçmelerinden daha çok popüler mesleklere yönlendirme gayesi, eğitim ve öğretimin yadsınamaz en büyük problemidir. Hukuk okumak isteyen bir genci siz mühendis olmaya zorlayarak evet fakülteyi bitirtirsiniz. Ama ne yazık ki 4 yılın sonunda karşınızda dünyanın en kötü mühendisi duruyor olacağından hiç şüpheniz olmasın! Konunun başına dönersek herkes üniversiteye gitmek istiyor ve gidiyorlar da ama gidilen her bölüm için iş kurmak, meslek edinme düşüncesi ile hareket edilmesi kaçınılmaz sonun bir başlangıcı olarak değerlendirebilir. Üniversite eğitimi almak herkesin en doğal eğitim hakkıdır. Kişisel kariyer açısından ya da farklı bir kültür tatma ve öğrenme açısından herkes üniversite okuyabilir ama bu demek değildir ki herkes üniversite okumak zorunda. Evet, herkes üniversite okuyacak diye bir kural yok. Aksi takdirde milyonlarca genç üniversite mezunu olduktan sonra ne yapacak, ne iş yapacak? Çok sınırlı sayıda bölümlerden mezun olan gençler dışında çoğu genç ya o bölümle hiçbir ilişkisi olmayan bir işi yapacak ya da hiçbir iş bulamayacak. Çünkü bu gençler, o yaşa kadar aslında ne okuduğunu niçin okuduğunu, ilerde ne yapacağını düşünerek üniversiteye gelmedi. Sırf o üniversite okuyor desinler diye ya da şunun çocuğu üniversite okuyor desinler diye üniversiteye gönderildi.
Genç mezun oldu, iş aradı, istediğini bulamadı ne olacak şimdi? 25 yaşına kadar okudu, elinde bir zanaat yok. Yetenek varsa bile keşfedilmemiş, keşfedilmişse bile o yaşta hani derler ya ağaç yaşken eğilir artık çok geç kalınmış olabilir. Düşünsenize bu insan ne yapacak? 4 yıl bir bölüm okudu, mezun oldu ama iş bulamıyor. Nereye kadar gidecek? Aç kalıp ölmeyi mi bekleyecek? 25 yaşına kadar kalem tutmuş olan ellere al hadi şu kazma, küreği bu da tarla ek biç mi diyeceğiz? Hadi diyelim becerebilecek mi acep? O yaşa kadar çapa yapmamış plan biri nerden bilsin ekmeyi dikmeyi. O yaşa kadar inekleri televizyonda, kitaplarda görmüş bir gence al bir kova git inek sağ, çoban ol mu diyeceksiniz?
Hep şunu düşünmüşümdür, acaba ben okuyorum ama berberde kalfalık yapan arkadaşımın ilerde kuracağı hayatı ben de kurabilecek miyim? Evet, üniversite okumak bazen büyük risktir, cesaret ister. Belki o kalfa arkadaşım saç tıraşı yaparak geçimini sağlayacak, tanınmış iyi bir berber olacak ve çok güzel paralar kazanacak. Mesleğe yönelik bir zanaat, kısmen sanat edinecek. Aynı zamanda da hayatı buna göre şekillenecek. Ama sırf üniversite diye, popülizmin etkisine kapılıp ne istediğini, hedefinin ne olduğu tespit edemeyen ve 4 yılını hiçe sayacak şekilde okuyan bu binlerce gencimize ne olacak? Ailesi varlıklı olanlar yine bir vakte kadar idare ederler. Peki, ya diğerleri ne olacak? Değecek mi üniversite okumak, o kadar okuyup ta bir ekmek alacak kadar para kazanamamaya? O yüzden üniversite okuyacak olanlara diyorum ki, ya hayallerinizin ve hedeflerinizin peşinden koşun ya da gidin bir berbere sizi çırak olarak işe almasını isteyin. Yoksa kaçınılmaz sonun bir parçası olmaya adaysınız.
Muhammed Kemal Kendir – İstanbul Üniversitesi (Hukuk)
Üniversite ve Gençlik (Muhammed Kemal Kendir)
Yorum Yaz