2 Nisan 2024
Yüksek lisans, dört yıllık eğitimden sonra yapılan üst düzey eğitimdir. Türkiye’de tezli ve tezsiz olmak üzere iki çeşit yüksek lisans eğitimi vardır. Bu durum tamamen kişinin tercihine bağlıdır. Yüksek Lisans yapmak istiyorsanız üniversitelerin öğrenci alım ilanlarını takip etmelisiniz. Güz ve bahar dönemi olmak üzere alımlar değişiklik göstermektedir.
Tezli yüksek lisans akademik kariyer hedefleyenlerin tercih ettiği türdür. Bu eğitimin amacı belirli bir alanda uzmanlaşmaktır. Dört yarıyıl olmak üzere toplamda iki yıl sürer. Tezli yüksek lisans yapabilmek için birtakım şartları taşımak gerekir.
Senede iki kere düzenlenen ALES’e girmeli ve asgari düzeyde 55 puana sahip olmalısınız. ALES’te sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanları bulunur ve her programın puan türü farklılık gösterir. ALES haricinde dil puanına da sahip olmalısınız. Dil puanı için YDS, YÖK-DİL gibi sınavlara girmek gerekmektedir. Dil yeterliliği programdan programa değişiklik gösterir. İstediğiniz üniversitenin sayfalarından bunları bulabilmeniz mümkündür. Son olarak da lisans not ortalamanıza bakılır tüm bu şartları taşıyorsanız istediğiniz herhangi bir tezli programa başvurabilirsiniz. Tüm bunların sonunda mülakata girip başarılı olursanız tezli yükseklisansa başlayabilirsiniz. İlk yıl ders dönemi, ikinci yıl ise tez dönemi olarak geçer. Bir yıl tez yazamayan öğrenciler için ek bir yıl daha verilebilir.
Tezsiz yüksek lisans programın amacı kişiye mesleki anlamda bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulama alanlarını göstermektir. Genellikle iş hayatında yükselmeyi hedefleyenler tarafından tercih edilir.
Tezsiz yüksek lisansta herhangi bir sınav şartı aranmaz, sadece diploma puanıyla başvurmak mümkündür. Program iki ya da en fazla üç yarıyılda biter. Sürenin sonunda öğrenci bitirme projesi yazarak mezun olur. Belirtilen sürede öğrenci mezun olamazsa ek olarak bir yarıyıl süre verilir. Bu sürenin sonunda başarısız olan öğrencinin üniversiteyle ilişiği kesilmektedir.
Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yorum Yaz