2 Aralık 2024
Mülakata katılacaksınız ve soruları bilmiyorsunuz. Soruları bulabilmek için bir sürü site gezdiniz ve Öğrenci Kürsüsü‘ne geldiniz. Geldiğiniz yer, en doğru yerlereden biri 🙂 Çünkü bir öğrenciyi en iyi başka bir öğrenci anlar. Yaklaşık iki saat önce biz de sizin gibi soruları araştırıyorduk. Ama yazılan hiçbir soru ne yazık ki çıkmadı. Aslında bu strese girmeye gerek olmadığını düşünüyoruz.
Mülakatlara hazırlanabiliriz evet ama soruları bulmaya çalışarak değil. En azından ben bundan sonra soru aramayacağım. ‘Peki Ne Yapacağız?’ dediğinizi duyar gibiyiz.
Kendinizi tanıtırken vurgulayacağınız noktaları seçebilirsiniz. Yaşınızdan, eğitim bilginizden, hobinizden ve neyin sizi motive ettiğinden bahsedebilirsiniz. Güçlü ve zayıf yönleriniz neler bunu araştırmalısınız. Kendinizi iyi tanımıyorsanız bir başkasına kendinizi anlatmanız güç olacaktır. Kendinizi tanıyın. Sevdiğiniz kitapların, filmlerin konularını not alın. Sevdiğiniz veya ilginizi çeken şeylerle sizi tanımaya çalışabilirler. Yeteneklerinizin ve eksikliklerinizin farkına varın. Eksikliklerinizi geliştirmeye özen gösterin. En büyük başarınızı ve başarısızlığınızı not alın. Sonra kendinizi şu soruları sorun:
Önünüze gelen her ilana başvurmamalısınız. ‘Başvurduğunuz pozisyona ilginiz var mı?’ kendinize bu soruyu sormalısınız. İlginiz olmayan bir ilana başvurmak hem sizin hem de öz geçmişinizi inceleyen İnsan Kaynakları çalışanlarının zaman kaybetmesine neden olacaktır. İlana başvurmadan önce firma ve pozisyon hakkında detaylı araştırma yapmalısınız. ‘Bana uygun mu?’ diye düşünmelisiniz. Bu soruya cevabınız ‘Evet’ ise başvurduğunuz firma ve pozisyonu tercih etme nedenlerinizi not alabilirsiniz.
Bir şirketin;
Kendinizi tanıdığınızı ve ilanın sizin için uygun olduğu düşünüyorsanız diğer adımlara geçebiliriz. Geçmiş çalışmalarınızı özetleyen bir öz geçmiş hazırlayın. Öz geçmişinizi anlatırken kronolojik sıraya dikkat etmelisiniz. Eğitim bilginizi anlatırken x okuldan mezunum gibi düz bir şekilde anlatmamaya özen gösterin. Bölümünüzün küçüklük hayaliniz olduğunu, sizin için en uygun meslek olduğunu vurgulayan cümleler kurabilirsiniz. Bölümünüzde en sevdiğiniz dersi başvurduğunuz departmanla ilişkilendirebilirsiniz. Eğitim yıllarınızda üye olduğunuz kulüp veya topluluklardan bahsedin. Sosyal sorumluluk projelerinde yer aldığınızı vurgulayabilirsiniz. Sosyal ilişkilerinizin güçlü olması İnsan Kaynakları Profesyonelini etkileyecektir.
İş tecrübelerinizden bahsetmeye kronolojik sıralamaya uygun olarak başlamalısınız. Stajlar ile başlayıp en son iş tecrübelerinize gelebilirsiniz. Staj veya iş deneyimlerinizde neler yaptığınızı detaylarıyla anlatmaya özen göstermelisiniz. Ayrıntılar önemlidir ve etkileyebilir. Başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiği yetkinliklere sahip olduğunuzu vurgulayabilirsiniz.
9999. Mülakat deneyimimden kendime aldığım dersleri sizinle paylaşmak istedim. (Mülakat sayısını tabi ki abarttım 🙂 Öğrenci olduğumu, profesyonel olmadığımı belirtmek isterim. Umarım bir ömür sevdiğiniz işi yaparsınız.
Elmas Uğur – Haliç Üniversitesi (İşletme)
Mülakatta Sorulabilecek Sorular Nelerdir?
Yorum Yaz