2 Nisan 2024
Boşanma denildiğinde her ne kadar ilk olarak akla şiddet, aldatma ve zararlı olaylar akla geliyor olsa da aslında boşanmaların nedeni şiddet olmayabilir. Yani her evli çift boşanmak istediklerinde dostane şekilde boşanabilir. Maalesef bizim ülkemizde anlaşmalı şekilde boşananların sayısı az, insanlar genelde son ana gelinceye kadar boşanmak istemiyor, dolayısıyla bu noktada davalar çekişmeli sürece taşınıyor. Oysaki çiftlerin anlaşmalı olarak boşanma talebinde bulunması halinde süreç en hızlı şekilde tamamlanmış olacaktır. Bursa boşanma avukatı bu süreçte tarafların detaylı bir şekilde bilgilenmesini sağlayacaktır.
Anlaşmalı boşanma davasında sürecin başlayabilmesi için her davada olduğu gibi iddianın yasal süresi vardır. Bu süreler şikayette bulunmak, dilekçe ve tutanak hazırlamak, kararın nüfusa iletilmesi, anlaşılması durumunda tutanağın düzenlenmesi, duruşmanın zamanın yapılması gibi sayılabilir. Bu sürecin tamamlanabilmesi için 30 gün yani bir aylık sürecin geçmesi gerekir. Bursa boşanma davası avukatı süreç hakkında tarafları bilgilendirir.
En hızlı boşanma davası anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma davasında gerekli olan şartların başında çiftlerin en az 1 yıllık evli olması gerekir. İkinci şart ise eşlerin birlikte dava açmasıdır. Yani her iki eşte tüm şartları kabul etmiş olması gerekir. Son olarak ise eşin mahkemeye çıkması ve hakimin karşısında yüz yüze boşanmak istediğini söylemesidir. Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların özgür iradesi çok önemlidir. Boşanmanın mali sonuçları ve varsa çocuğun durumu hakkında hakim onay vererek boşanma gerçekleşmiş olur.
Anlaşmalı boşanma davalarında çiftlerin mahkemeye gerekçe göstermeleri zorunlu değildir. Burada önemli olan konu evli çiftin 1 yıl boyunca evliliklerini sürdürmüş olmasıdır. Bu sürenin sonunda eğer çiftler boşanmaya anlaşmışlarsa gerekli tüm evrakları imzalamış ve hakim karşısına çıkmış olacaktır. İyi bir boşanma avukatı dava sürecinin nasıl ilerlemesi ve nasıl sonuçlanması gerektiğini bildiğinden tarafları bu süreçte en doğru şekilde yönlendirecektir.
Boşanma davalarında avukat tutmak gibi bir zorunluluk olmamasına rağmen avukat davanın sürecini belirlediğinden tutulması önemlidir. Boşanma davasında avukatlık ücreti ücretini ödemek davacı tarafın sorumluluğundadır. Eğer boşanma davasında davacı olan taraf, boşanma nedenini ispat ederse ve dava onun lehine sonuçlanırsa bu durumda karşı tarafa geri ödeme yapması gerekecektir. Eğer boşanma davasını kaybeden kişi maddi durumunun yetersiz olduğunu belgelerse bu durumda adli yardım alabilir. Daha fazla detay ve bilgi almak için Uluç Hukuk ile iletişime geçebilirsiniz!
Boşanma Avukatının Boşanma Sürecine Etkisi
Yorum Yaz