2 Nisan 2024
Sevgili Genç,
Belki bugün dünyada genç olmanın zor olduğunu düşünüyor olabilirsin…
İyi haber şu ki; sandığın gibi değil 🙂
Gelişimin ve değişimin, takibi mümkün olmayan bir hızla ilerlediği bir çağdasın. Teknolojinin altın fırsatlarını kullanarak, her gün hızlı erişim ile gelişerek, çok erken yaşta kendi işini bile kurabilecek donanıma sahipsin. Bugün dünyanın birçok yerinden 19-20 yaşlarında gençlerin, öğretim hayatı devam ederken bir yandan başarılı girişimlerini duyuyoruz ve görüyoruz.
Peki dünyada bu gelişmeler olurken, Sen ne yapacaksın? Öğrendiklerine yeni ve yaratıcı şeyleri nasıl katacaksın?
İşe kendini tanımakla başlamakta yarar var.
Peki, kendini 5 cümle ile tanımlasan, bu cümleler nasıl olurdu? Sayıyı rakamla yazmak daha bir göze çarpıyor:)
Hedeflerinin, hayallerinin ve en önemlisi potansiyelinin gerçekten ne kadar farkındasın? Tüm bunların sendeki çağrışımı nedir?
Dileğim o ki, her öğrenci, her genç hayata atmadan önce kim olduğunu, ne istediğini ve o istediği hedefe ulaşınca onu yaşamına nasıl entegre edeceğini, geliştirebileceği ve faydalanabileceği güçlü yanlarını biliyor olsun.
Hangi zeka türlerini baskın olarak kullanıyorsun? (Her zeka türü özeldir ve geliştirilebilirdir.)
Sağ beyni mi, yoksa sol beyni mi baskın birisin?
Duygusal zekadan ne haber? Onu geliştirmek için neler yapabilirsin?
Tüm bunları çok keyifli teknik ve araçlarla öğrenmek ve geliştirmek mümkün. En önemlisi kendi gerçeğinle en doğru şekilde çalışma prensibini geliştirerek hedeflerine çok daha kolay ilerlemek mümkün.
Kendini daha iyi tanıyan bir birey, kendisiyle ilgili daha gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler seçer ve ulaşır…
Neyi gerçekten istediğini, senin için neyin en uygun olduğunu, buna hangi yollardan ulaşabileceğini bilirsen başarı kaçınılmazdır.
Öğretim hayatı ağırlıklı olarak sol beyni çalıştırmaya yönelik bir sistem sunmakta. Bunun ötesinde her gencin kendini yetiştirmesi, üzerine eklemesi yararlı olacaktır. Örneğin sağ beyni geliştirmek ve aktive etmek daha kolay öğrenmeyi, yaratıcılığımızı kullanabilmeyi, bütünü görmeyi, üç boyutlu düşünmeyi ve daha pek çok şeyi sağlar.
Sen de tüm bu konuları biraz araştırmaya, derslerden arta kalan zamanlarda kendini tanımaya yönelik adımlar atmaya ne dersin?
Gelecek yazımda, Öğrenci Kürsüsü‘nde, sağ beyni geliştiren teknik ve yöntemlerden daha detaylı bahsedeceğim.
Sevgiler.
Merve Karabulut – Öğrenci Koçu
Bugünün Genci (Merve Karabulut)
Yorum Yaz