-Kısa ve Öz Olmalı
İdeal CV iki sayfadan uzun olmamalıdır. Kendinizle ilgili her şeyi(profesyonel ve kişisel açıdan)yazın,sonra en önemli noktalara odaklanarak kısaltın. Ancak,önemli bilgileri çıkarmayın ve var ise çalıştığımız teknik ortamların ayrıntılarını ve kullandığınız araç türlerini dahil edin.
-Özet Olmalı
Başvurduğunuz görevle ilgili olarak,CV’nizin en başında yer alan,beceri ve deneyimlerinizle ilgili kısa bir özet, işverenin söz konusu görev için uygun olup olmadığınız hakkında hızlı bir fikir edinilmesine olanak verir. Tüm dilleri ve teknik ortamları, onları ne kadar süreyle kullandığınızı belirterek veya bir derecelendirme sistemi ile birlikte listeleyin.
-Kolay Okunabilmeli
CV’niz anlaşılır ve okunması ne kadar kolay olursa,ilgi çekme olasılığı da o kadar yüksek olur.
-Kronolojisi Mantıklı Olmalı
CV’nizde başlıklardan yararlanın.Örneğin;Kişisel Bilgiler,Eğitim,İş ve geçmiş gibi. Okuyucu ne yaptığınızı keşfetmek için CV’nizi incelemek zorunda değildir. Ters kronoloji bilgileri yerleştirmek için en iyi sıralama yöntemidir. En son deneyime en fazla yer ayrılmalıdır.
-Dürüst Olun
Olabildiğince objektif davranın ve kendinizi ne gizleyin ne de göklere çıkartın. Yeteneklerinizi ve deneyiminizi bilen bir üçüncü kişiden tarafsız görüş isteyin.
-Sosyal Sorumluluk Projeleri
Gönüllü olarak katıldığınız sosyal sorumluluk projeleri özgeçmişinizi güçlendirir.
-Üçüncü Ağızdan Yazın
CV’nizdeki tanımlamaları üçüncü tekil şahıs olarak ifade edin. Üçüncü tekil şahıs, daha profesyonel bir anlatım şekli olarak kabul edilir.
-Fotoğraf Seçimi
CV’nize vesikalık bir fotoğraf ekleyebilirsiniz. Erkek adaylar için takım elbiseli bir fotoğraf uygun olabilir. Kadın adaylar için resmi olarak tanımlanabilecek bir iş kıyafetli fotoğraf uygun olabilir.
-Referans
Bir CV’de en az 3 kişiyi referans verebiliriz. Fakat Referans olarak yazacağımız kişileri muhakkak daha önceden haberdar etmeliyiz. Kendilerine gerçekten güvendiğimiz kişileri yazmamız daha faydalı olacaktır. Bizim açımızdan ne düşündüğünü ve çalışmamızı ne kadar iyi bildiğini ve aktaracağını az çok tahmin etmeliyiz.
Etkili CV Nasıl Olmalı?
Yorum Yaz