e
sv

Dilekçe Nedir? Dilekçe Nasıl Yazılır?

15 Nisan 2021 18:31
avatar

Elmas Uğur

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 1

    Üzgün

Bir istek veya şikayeti bildirmek amacıyla resmi ya da özel kurumlara verilmek üzere yazılan yazılara “dilekçe” denir. Dilekçeler de iş mektubu olarak kabul edilir. Bu sebeple yazarken bazı formal kurallara uymak şarttır. İçerik ve biçim açısından özelleştirmeler yapmak dilekçede pek mümkün olmaz. 🙂

Dilekçe Planı Nedir?

Gelin hep beraber örnek bir dilekçe planı hazırlayalım. Resmi mektubumuzu yazmadan önce nasıl olacağına dair yaptığımız plan dilekçe planıdır. Dilekçe yazmanın ilk kuralı bu plana hakim olmaktır!

Kurum Adı:

Dilekçenin sunulacağı kurumun adı, kâğıdın üst tarafına satırı ortalayacak şekilde yazılır. Kurum adının tamamı ya da adı oluşturan sözcüklerin ilk harfleri büyük yazılır. Kurum adının sonuna gelecek şekilde bir alt satıra kurumun bulunduğu il ve ilçe adı yazılır.


Dilekçe Metni:

Dilekçeyi yazan kişi kendisini kısaca tanıtır. İstek veya şikâyetini kısa ve öz bir anlatımla dile getirir.


Saygı Sözü:

İstek veya şikayetin dile getirildiği paragraftan sonra satırbaşı yapılır. “Gereğini arz ederim.”, “Gereğini rica ederim.”, “Gereğini bilgilerinize sunarım.” gibi saygı sözlerinden biri yazılır.

Alt makamdaki bir kişi üst makama yazıyorsa “Gereğini arz ederim.”, üst makamdaki biri alt makama yazıyorsa “Gereğini rica ederim.” sözünü kullanır.


Tarih:

En kolay gibi görünen ancak en çok karıştırılan plan unsurlarından biridir. 🙂 Saygı sözünden sonra, metnin sağ alt köşesine tarih, gün/ay/yıl olarak yazılır.


Ad-Soyad, İmza

Tarihin hemen altına dilekçeyi yazan kişi adını, soyadını yazar, hemen altına imzasını atar.

Ek:

Eğer dilekçe ile birlikte başka belgeler de sunulacaksa, metnin sol alt köşesine “EK” yazılıp altına bu belgelerin adları numara verilerek sıralanır.

Adres:

Sol alt köşeye dilekçeyi yazan kişinin adresi yazılır.

Yine de yardıma ihtiyaç duyarsanız sizi yorum kısmında bekliyor olacağız arkadaşlar. Kolaylıklar dileriz! 🙂

Öğrenci Kürsüsü Editör

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Dilekçe Nedir? Dilekçe Nasıl Yazılır?