bycasino giriş Mutasyon Koronavirüs için Aşı Çalışmalarında Son Durum Nedir?
e
sv

Mutasyon Koronavirüs için Aşı Çalışmalarında Son Durum Nedir?

24 Mayıs 2021 03:05
avatar

Öğrenci Kürsüsü

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Dünyanın farklı bölgelerindeki bilim insanları tarafından yeni tip Koronavirüs Covid-19 pandemisinin tedavisi ve aşılamaya dair çalışma halindedir. Çeşitli sağlık kuruluşları ve sağlık şirketleri ise Yeni tip corona virüs hastalığının tedavisinde kullanılabilecek yeni bir antiviral ajanın tespitine dair araştırmalarını devam ettirmektedir.

Aşılanmanın temelindeki mantık, kişinin bir hastalığa yakalanmadan önce o hastalığın bağışıklık sistemi tarafından tanınması ve sonraki karşılaşmada etkili tepkiyi verebilmesinin sağlanmasıdır. Dolayısıyla Yeni tip corona virüs hastalığının engellenmesi için oluşturulacak aşı yeni tip covid-19e (sars-cov-2) karşı oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Aşılanma hastalıktan yalnızca kişisel olarak değil hemde toplumsal olarak da bir korunma sağlaması sebebiyle de önem arz eder. Yeni tip corona virüs pandemisinin önüne geçmek amacı ile 100’den fazla aşı çalışmasına devam edilmektedir.

Temel Önlemler Neler?

Koronavirüsün yayılmasını azaltmak ya da enfeksiyondan korunmak için en temel önlem, temel hijyen kurallarına uymaktır. Bunlardan en önemlisi ellerin yıkanmasıdır. Zarflı virüsler sabun ile yıkanmaya, alkol ile dezenfekte edilmeye dayanıklı değillerdir. Bu sebeple el yıkama alışkanlığı olan ve genel hijyen kurallarına dikkat eden toplumlarda bu virüsün yayılması daha yavaş olacaktır.

Sosyal mesafe kuralları dahilinde olsa da insanların bir arada bulunduğu ortamlarda yeni tip koronavirüsün insandan insana bulaşması mümkün olabilir. Kişinin hem kendisini hem sevdiklerini hem de çevresini korumak adına yapabileceği çeşitli uygulamalar mevcuttur.

Bu uygulamaların başında 3 adım (yaklaşık 1 metre) sosyal mesafe kuralına uymak yer alır. Hastalık kontrol ve engelleme merkezi (CDC) bu mesafenin 6 adıma (yaklaşık 2 metre) kadar uygulanmasını önermektedir. Ellerin sık sık ve sabun vasıtası ile yıkanması, koronavirüs pandemisi esnasında kişilerin korunmak adına alabileceği bir diğer temel önlem uygulamasını oluşturur. Su ve sabun vasıtası ile yapılan bu yıkama işleminin süresi en az 20 saniye olması önerilir.

Su ve sabun ile el hijyenin sağlanması için uygun koşulların olmadığı ortamlardaysa alkol bazlı çeşitli dezenfektanlar kullanmak mümkündür. Bu kimyasal maddeler vasıtası ile el hijyenin sağlanması için etkin kabul gören alkol derecesi en az %60’lık alkol çözeltileri gereklidir.

Yeni tip corona virüs pandemisinden korunmak adına yapılabilecek bir diğer uygulama da ellerin yüz bölgesinde özellikle ağız, burun ve göz ile temasından kaçınmaktır. Virüs ile temas etmiş elin bu bölgelere dokunması halinde hastalığa yakalanma riski mevcuttur dolayısı ile bu tarz riskli davranışlara dair farkındalık geliştirmek covid-10 hastalığından korunmak adına önemli bir konudur.

Özellikle risk grubundaki kişiler dahil olmak üzere insanların pandemi süresince evinde kalarak yeni tip koronavirüse maruziyet riskini azaltmaları sosyal izolasyon olarak ifade edilir. Sosyal izolasyon koronavirüs hastalığından korunmak adına yapılabilecek bir diğer uygulamadır.

Bunun haricinde yapılacaklar aşağıda belirtilen gibi sıralanabilir:

Hastalık şüphesi duyulan kişilere yaklaşılmamalı, lüzumsuz temas edilmemelidir.
Hapşırıldığı veya öksürüldüğü zaman ağız kesinlikle kol içerisine kapatılmalı veya mendil kullanılmalıdır.
Medical Park Bahçelievler Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman; risk grubunda olan kişilerin zatürre aşısı yaptırması gerektiğini bildirmektedir. Özellikle bu tür alt solunum yollarını etkileyen virüslerden sonra mikropların ikincil enfeksiyonlarla zatürre oluşturma ihtimaline karşın aşı önemli bir tedbirdir.
Seyahat etmeniz gerektiğinde gideceğiniz ülkenin ne ölçüde koronavirüs salgınına sahip olduğunu CDC veya WHO gibi kaynaklardan araştırmanız önem arz eder.
Dünya Sağlık Örgütü kendisini iyi hissetmeyenlerin kalabalık yerlerden kaçınması gerektiğini, ayrıca öksürük, ateş ve solunum sıkıntısı çekenlerin ise mümkün olan en kısa bir süre içinde tıbbi yardım alması gerektiğini bildirmektedir. Bu tür şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvurduğunuzda özellikle seyahat geçmişinizin doğru bir biçimde aktarılması virüsün hem yayılmasını engellemede hem de teşhis için önem arz eder.

Öğrenci Kürsüsü Editör

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Mutasyon Koronavirüs için Aşı Çalışmalarında Son Durum Nedir?