2 Nisan 2024
Yaz ayları ve yeni normalleşme ile rahat bir nefes alabildiğimiz yeni bir haftadan merhaba sevgili arkadaşlar:)
Geçen yazımda bahsettiğim gibi motivasyon ve odaklanma hakkında kısa formüller ve düşündürücü sorular ile sizlerleyim. En sonda da bir sürpriz ekliyorum sizler için. Sınavlara hazırlanırken, ders çalışırken , ve sonra da iş hayatında sıklıkla kullandığımız ve karşılaştığımız; bazen yokluğundan yakındığımız, bazen güç aldığımız bir olgu “motivasyon”. Sıklıkla konuşuruz: motivasyonum azaldı, motivasyona ihtiyacım var, motive olamıyorum…
En temel haliyle basit bir formül ile motivasyon : Hedefin çekim gücü * Başarıya güvenmek diyebiliriz. Bu işlemin bir çarpım işlemi olduğuna dikkat… Çarpım işleminden bildiğiniz gibi bu iki değerden herhangi biri 0 olursa diğerinin olması tek başına yetmeyecek ve sonuç da 0 olacaktır. Hepimizin hedefleri var ve bu hedef ne kadar net ise, bu hedef ile ne beklediğin ne kadar açık ise, bir de güven ve inanç varsa, gerisi geliyor…
Başarıya güven nasıl olur? Sahip olduğun içsel kaynaklar ve yetenekler ile, geçmiş başarıların ile, en güncel gelişmeler ile.
Bu noktada seni en çok motive edecek olan, değişim için cesaret, kendi yetenek ve iç kaynaklarına güvenmek, geçmiş veya mevcut başarılarını her an sorgulamak ve bu süreçte kendine yardımcı olabilecek kişiler bulmak ve destek almak. Örnek olarak, bir okula yerleşme hedefin var. Şu soruyu sormalısın: Bu hedefim ve istediğim kazanç benim için neye hizmet ediyor? Bunun yanıtı pek çok şey olabilir, okulun prestiji, sosyal kazanımları, bölümün nitelikleri ve gelecek planlarına uyumu, burslu olması gibi. Yani kazanç (çekim gücü) veya inanç tan biri 0 olduğunda sonuç 0 olacaktır. Bu nedenle seni motive edecek araçları bulup eyleme geçmek en iyi yoldur.
Yazımın sonunda, bu motivasyonu destekleyebilmen için bir çoklu zeka testi paylaşacağım. Öğrenci koçluğunda üzerinde çalıştığımız uzun bir testin biraz daha pratik bir versiyonunu, sonuçları tutarlı buldum. Çoklu zeka kuramı ile ilgili detayları da sayfada bulabilirsiniz. Motivasyonu artırmak isterken, en çok hangi zeka türlerinde daha başarılısın, hangileri seni öğrenmede destekleyebilir, bunu bilmek daha geniş bir bakış ve aradığın motivasyonu nelerde bulabileceğini sana gösterebilir. Unutmamak gerek ki her zeka türüne ihtiyaç var ve bazılarının daha baskın veya daha az baskın olması iyi veya kötü değildir; baskın yönleri fırsata dönüştürmek ve diğerlerini geliştirebilmek için bir bakış sağlar. Mesela Bedensel / Kinestetik zekan çok baskın ve hareket odaklı isen, saatlerce kendini sandalyede tutmaya çalışmak çalışırken doğru bir taktik olmayacak ve muhtemelen başarılı bir sonuç vermeyecektir. Bunun yerine kısa odaklanmalı ve molalı çalışarak problemi ortadan kaldırabilirsin. Başka bir örnek, müzik zekanın baskın olduğunu öğrenmek daha az etkin olan alanları geliştirirken müziği motivasyon unsuru olarak kullanabileceğini gösterir.
Burada konu odaklanmaya gelmiş oldu. Odaklanma hem eğitim, hem iş, hem de günlük yaşamda sıklıkla ihtiyaç duyduğumuz adeta bir sihirli değnek. Ah onu bir yakalasak neleri yapabildiğimizi hepimiz görmüşüzdür. Buna değinirken, öncelikle doğru zaman yönetiminin önemini vurgulamak isterim. Zamanı ve enerjiyi etkin kullanmak başarı getirir. Eğer “ödevleri yapamadım çünkü zamanım yok, kitap okumak istiyorum ama zamanım yok, kendime zaman ayıramıyorum, çok yoruluyorum ve enerjim yapmak istediğim işe yetmiyor” diyorsan; etkili zaman yönetimi için kısa öneriler şunlar olabilir;
+Günlük akış çizelgesi (yapılması gerekenler, gerekmeyenler, beni mutlu edenler, her gün yatıklarım başlıkları altında bir çizelge), + zaman planı olan ajanda kullanımı, +en fazla zamanını aldığını düşündüğün işlerin ve kişilerin listesini yapmak, +hayır diyemediğin durum ve kişileri belirlemek.
Son olarak etkili zaman yönetimi ve beraberinde odaklanmayı artırmak için bir teknik: 25 dakika tam odaklanmalı çalışma, ardından 5 dakika mola. Molaları hiç atlamamak önemli. Eğer yapabiliyorsan süreyi zamanla artırabilir ve özgürce belirleyebilirsin. Bunu düzenli sürdürmek kısa sürede etkisini gösterecektir.
Yaşamda hedefleriniz olsun, ve bu hedefleri neden istediğinizi bilin, ve kendinize inanın, güvenin. Başarmak bundan ibaret.
Sevgiyle:)
Merve Karabulut-Öğrenci Koçu
Motivasyon ve Odaklanma (Pratik Yöntemler)
Yorum Yaz