e
sv

Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Yenmek İçin Neler Yapılabilir?

21 Nisan 2021 11:42
avatar

Öğrenci Kürsüsü

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Topluluk önünde konuşmak, çeşitli endişelerden dolayı insanların korkulu rüyası gibi. İlk kez topluluk önünde konuşacaksanız gergin hissetmeniz çok normal.  “ Kendimi doğru ifade edemezsemkorkusu oluşması gayet normal karşılayacağınız bir durum olmalı. Ama bu durumla karşılaştığınızda insanlardan çekinip pes etmemeli, kendinizi geliştirmeniz için size önereceğimiz yöntemleri denemelisiniz.

Topluluk Önünde Konuşma Korkusu Nedir? 


Kalabalık bir topluluğa hitap edileceği zaman çok stresli hissedilmesi olarak tanımlanabilir. Topluluk önüne çıktığınız zaman hissettiğiniz stres, avuç içlerinde oluşan ter, karnınızdaki o ağrı, topluluk önünde konuşma fobisinin yansımaları olarak nitelendirilebilir. Bu durum kontrol altına alınmazsa hem mesleki hem de özel hayatı olumsuz şekilde etkileyebilir. Özellikle işiniz gereği sık sık konuşma yapmanız gerekiyorsa bu fobiyi yenmeniz hayatınızı büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. 

İyi Hazırlık Yapın!

Konuşma öncesinde iyi hazırlık yapmak her zaman kurtarıcı olur. Güzel bir ön hazırlıkla konuşma sırasında çok daha rahat olabilirsiniz. Bu nedenle konuşma yapacağınız tarihten önce konuşacağınız konuların alt başlıklarını belirlemek, genel bir çerçeve çizmek ya da konuşmada vereceğiniz örnekleri not etmek oldukça faydalı olur. 

– Konuşma Pratiği Yapın!

Topluluk karşısında konuşurken dikkat dağıtan en önemli etkenlerden biri, konuşma esnasında duyulan “ee, ııı” gibi seslerdir. Bu sesleri olabildiğince azaltmak, kendinize olan güveninizi iyi yönde etkiler. Bu nedenle evde ayna karşısında hem diksiyona hem de jest ve mimiklerinize dikkat ederek pratik yapabilirsiniz. Unutmayın ki akıcı bir şekilde konuşmanın tek yolu bol bol pratik yapmaktır.

– Video ya da Ses Kaydı Alın!

Kendinizi üçüncü bir şahıs gibi izlemeniz ya da dinlemeniz kendinizi bu konuda geliştirmeniz için oldukça yararlı olur. Bu noktada sesinizi ya da görüntünüzü kayıt altına alarak nerelerde eksikliğiniz olduğunu ya da ne yaparsanız konuşmanızı daha iyi bir noktaya taşıyabileceğinizi tespit edebilirsiniz. Ayrıca tespitlerinizi not alırsanız bir sonraki kayıtlarınızda bu noktalara dikkat ederek çok daha iyi pratikler yapabilirsiniz. ​

– Dikkat Çekici Sunumlar Hazırlayın!

Konuşmanızı destekleyici materyaller kullanmak, size konuşma sırasında büyük oranda yardımcı olur. Dikkat çekici ve iyi hazırlanmış bir sunum ya da konuyla bağlantılı ilgi çekici görseller, dinleyicilerin dikkatinin sizde olmasını sağlar. Böylelikle dinleyicilerle kurduğunuz pozitif enerjiyle beraber konuşmanıza kendinizden daha emin bir şekilde devam edebilirsiniz.

Öğrenci Kürsüsü Editör

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Yenmek İçin Neler Yapılabilir?