2 Nisan 2024
Bir sunucunun, bir PC gibi olduğunun düşünülmesi, büyük bir yanlış anlamadır. Sunucunun tasarlanma amacı, verileri depolamak, daima izlemek, göndermek ve işlemektir. PC’ler de bir sunucu işletim sistemi taşıyabilmekte, ancak bir sunucu sistemi gibi çalışmamaktadır. Bir sunucu, 24 saat çalışır, kararlıdır ve genellikle sunucu terimi, bir web dosyası için istek alan ve bu dosyaları istemciye gönderen bilgisayar sistemini ifade etmektedir. Özellikle, işletmeler için en iyi ağı sağlayan bir sunucuda, bulunabilecek çeşitli özellikler vardır. Bir ağ üzerinden yapılan istekleri kabul eden ve yanıt veren bu donanım ile yazılım aygıtları, bir bilgisayar ağına nasıl entegre olduklarına, nasıl çalıştıklarına ve bunu neden yaptıklarına bağlı olarak fiziksel ve sanal sunucu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sanal sunucu veya virtual server (VS), özel sunucular ile kıyaslandığında, yazılım ile donanım kaynaklarını diğer işletim sistemleri ile paylaşmaktadır.
Bir sanal sunucu, dedicated server, bir başka deyişle paylaşımsız sunucu işlevlerini taklit etmektedir. Web barındırma ortamında, sanal sunucunun popüler olmasının sebeplerinin başında daha hızlı kaynak kontrolü sağlaması ve uygun maliyetli oluşu gelmektedir. Böylece, birden çok adanmış sunucu uygulamak yerine, bir sunucuda birkaç sanal sunucu uygulanabilmektedir. Her sanal sunucuya ayrı bir yazılım, bağımsız yeniden başlatma provizyonu ve işletim sistemi atanmaktadır. Bir yüksek performans sanal sunucu ortamında, web barındırma için internet servis sağlayıcıları ile web sitesi yöneticileri, farklı IP adresleri, farklı alan adları, dosya dizinleri, günlük, analiz ve e-posta yönetimine sahip olabilmektedir. Barındırma maliyetlerini azaltmak açısından, çoğunlukla sunucu yazılım provizyonunun var olduğu sanal sunucularda şifreler ve güvenlik sistemleri, özel bir sunucu ortamındaymış gibi korunmaktadır.
Teknik açıdan, bir sanal sunucu, fiziksel bir sunucu içinde bölümlenmiş bir alan olarak bulunmaktadır. Fiziksel sunucu, ayrılmış kaynaklara ve birden çok sunucu gerçekleştirebilen bir hiper yöneticiye sahip tek bir sunucudur. Sanal sunucunun çoklu uygulaması, fiziksel bir sunucuda çalışabilirken bir yazılım, VS için tasarlanmış bir fiziksel sunucudan ayrılmış kaynak kullanmaktadır. Kullanıcılar açısından, çok az fark bulunmaktadır. Pratik olarak, sunucu sanallaştırma, aşağıdaki bir dizi avantaja sahiptir.Uygun maliyetlidir.Kaynak izolasyonu sağlar.Enerji ve yerden tasarruf edilmesini sağlar. Gelişmiş ölçeklenebilirlik sağlar. Güvenilir, hızlı geri yükleme için kurtarma ve yedekleme özelliklerine sahiptir.Artan iş yükü verimliliği ve ağ taleplerinin yük dengelemesini sağlar.
Sunucu sanallaştırma demek, sunucunun birden fazla sanal sunucu gibi çalışacak ve görünecek biçimde bölümlemek için sanallaştırma yazılımının kullanılması demektir. Daha sonra her sanal sunucu, kendi işletim sistemini çalıştırabilmekte ve gerektiği zaman kullanabilmektedir. Böylece, bir bütün halinde tek bir görev veya uygulamaya tahsis edilmek yerine sunucu, birçok biçimde kullanılabilmekte ve optimize edilebilmektedir. Yazılım donanım kaynaklarının, diğer işletim sistemleri ile paylaşıldığı ve web barındırma ortamları için hızlı kaynak kontrolü ile popüler destek sağlayan sanal sunucu, belirtimlerine göre üç türden oluşmaktadır. Bu üç tür sanal sunucu kategorisi şunlardır:Tam SanallaştırmaPara Sanallaştırmaİşletim Sistemi Düzeyinde Sanallaştırma
Bu tür sunucuların kullandığı yazılıma, hipervizör adı verilmektedir. Bu yazılımın özelliği, doğrudan disk alanı ve fiziksel sunucular ile bağlanmasıdır. VS için bir işletim sistemi olarak, bir platform görevi görmektedir.
Bu sanal sunucular, birbirinden haberdar konuk sunucular olarak farklı bir yaklaşım sergilemektedir. İşletim sisteminin farkında olan hipervizörce VS için kullanılan işletim sistemleri, fiziksel sunucu yerleştirmektedir.
İşletim sistemi düzeyinde sanallaştırma yöntemi, bir işletim sistem çekirdeğinin birden çok yalıtılmış duruma izin verdiği yöntemdir. Herhangi bir hiper yönetici yazılımı bulunmayan bu sunucuda, aynı işletim sistemi, hiper yönetici yazılımının tüm işlevlerini yerine getirmektedir.
Tek bir fiziksel sunucuda sanallaştırma, birden fazla sanal örnek oluşturmak adına, sunucu yazılımı ve donanımı arasında bir soyutlama katmanını gerektirmektedir. Bu yeteneğin, modern bilgisayarlar ve hipervizöre sahip olan sunucularda birkaç tıklama uzaklıkta olduğu söylenebilir. Sanallaştırma, yöneticiler tarafından büyük ve orta ölçekli işletmeler için performans ve alan ihtiyaçlarını optimize etmek amacıyla stratejik olarak uygulanabilmektedir. Sanal sunucular genellikle, uzak konumlarda herkes tarafından kullanılabilmektedir. Bu, özel veri merkezleri ve yönetilen ortak yerleşim aracılığıyla sağlanmaktadır. Yani, bir ağ yöneticisi, sanal sunucu işlevselliğini uzaktan kontrol edebilmektedir ve bunun için ana sunucuya fiziksel olarak erişmesine gerek yoktur.
VDS, bir veri merkezi hizmetidir ve sanal sunucu sağlamaktadır. Bu sanal paylaşımsız sunucunun özelliği, çeşitli işletim ve yazılım sistemlerini kurma seçeneği ile tamamen fiziksel sunucuyu taklit etmektedir. Bulut tabanlı hizmetler arasında yer alan VDS, internet üzerinden kullanıcıların yalıtılmış bir sunucu sağlamalarına olanak tanımaktadır. Ancak, kurum içi bir sunucuya benzeyen işlevsellik ve kaynaklar sağlayan VDS, bir bulut hizmeti sağlayıcısı tarafından sunucu kiralama esasına göre yönetilmektedir. Bir VDS, sağlayıcının kaynak gereksinimlerine ve yeteneklerine bağlı olarak küçük ila tam ölçekli sunucu örnekleri sağlamaktadır.
Özellikle, IP adresi İngiltere merkezli İngiltere sanal sunucular sayesinde, yurtdışı merkezli ve önemli avantajlar sunan web sitelerine sahip olunabilmektedir. Yadsınamaz VDS faydaları, aşağıdakileri içermektedir: Emniyet Güvenilirlik Kaynakların yalnızca bir kullanıcıya ait olmasıİşletim sisteminin, fiziksel makinenin platform mimarisine bağlı olmaması Birkaç çekirdeğin başlatılmasının mümkün olması Trafiğe bağlı olarak, VDS’te barınan bir web sitesinin, geç yüklenme sorununu yaşamaması Root erişimi nedeniyle, web sitesinin ihtiyaçlarına göre sunucunun yapılandırılmasını sağlaması
Bu web sitesi barındırma teknolojisi, yani sanal özel sunucu, bir dizi sanal sunucunun tek bir fiziksel sunucuya sığdırılmasıdır. Kullanıcıların, sunucu üzerindeki yetkilerinin, VDS’tekinden daha kısıtlı olduğu VPS, her kullanıcıya bir root erişimi sunmaktadır. Root erişimi, internet sitesi sahiplerine ihtiyaçlarına uygun ekstra yazılımları ekleme avantajını sunmaktadır. Bunun yanı sıra, VDS’te donanımsal olarak ayrılmış kaynaklar, VPS’te yazılımsal bölüştürülmekte ve eşit dağıtılmaktadır.
Sanal Sunucu Nedir?
Yorum Yaz