e
sv

ÇAĞIN SIKINTILARINDA GENÇLİĞİN ÖNEMİ (Abdülkadir Baran)

13 Ekim 2018 01:50
avatar

Öğrenci Kürsüsü

  • e 0

    Mutlu

  • e 1

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

  • Evvela söze bir nesli nesil yapanın gençler olduğunu vurgulayarak başlamak istiyorum. Zira iyisiyle ya da kötüsüyle bir nesil, istikbaldeki kuşakların mazisi ve de mihenk taşıdır. Gençliğin önemini vurguladıktan sonra nesli muhasebe eleğine koyabiliriz. Bu hususları da göz önünde tutarak nesilden murad olan toplumu irşada geçebiliriz.

Toplumu irşad ne demektir? Nazarı dikkatlerinizi celbederim. 
Toplum ferdlerden müteşekkil ve dil, din, ırk, kültür, tarih birliği bağlarıyla birbirinden mecz olan milleti millet yapan unsur, gurühtur. Toplum enfusi ve afaki olarak iç mihrak ve dış mihraklarla etkileşim içerisindedir. Bu etkileşim, bu alışveriş; yaşanan olaylardan süzülen tecrübe ve derslerle toplam kimliği oluşturmaktadır. Bu etkileşimlerde menfi unsurların müdahalesi, dış unsurların baskısı ve çağın kendisiyle birlikte getirdiği sıkıntılar toplumlara lanse edilir ve topluma mal olur. Topyekun neticesi toplumsal sıkıntıları, kültürel bozukluk ve yozlaşmaları, ekolojik dengesizliği getirmektedir. Bizi biz yapan unsur toplumumuz, kültürümüzse evvela bu sıkıntıların izalesi ile başlangıç yapmak elzemdir. Problemin teşhisi nihayet buldu.

Problemi teşhis, çözümün yarısıdır diyerek yazımızın en üstünde vurguladığım alternatifi şimdi çözüm yolu olarak sorunların izalesinde kesbedeceğiz.

Peki neyi vurguladık biz, “gençliği” . Peki nasıl bir gençlik? Okuyan, araştıran, gayret eden, ışık olan, mum olan, derdi olan, söyleyecek sözü olan bir gençlik. Böyle bir gençliği nasıl bulacağız? İşte üniversitelerimizde okuyan binlerce genç potansiyel çözücü olarak karşımızda nen buradayım diye haykırıyor. Gerekli zemin ve alt yapılarla, konferanslar, sempozyumlar daha efdali olan bire bir görüşmelerle bu potansiyel gençlik irşad edilmeli. Asrın ve çağın sıkıntıları onlara gösterilmeli, gençlik bunu görüp dert edinmeli. İşte o zaman doğru yönlendirmeler ve çalışmalarla gençlerin içindeki farklı çözüm ve  arayış metodları gün yüzüne çıkacak. Bu nesil toplumun sıkıntıları ile kültürel yozlaşma ve ekolojik dengesizlik gibi mühim mevzularla hemhal olursa,gerekli kaynak ve materyallerde sağlanırsa bu çağın sıkıntılarını yine bu çağın çocukları çözecek tabiri caizse “Kendi göbeğini kendisi kesecek. “Aydın bir üniversite gençliği bu sıkıntıları izale ettikten sonra istikballere çok güzel fikirler, haysiyetler miras bırakacak. 
Belki düzelen bir neslin arkasından gelen nesil bizi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak diyerek sözümü nihayete erdirmek istiyorum. Daha güzel bir gelecek temennisiyle…

Abdülkadir Baran… 
Selçuk Üniversitesi – Hukuk Fakültesi

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

ÇAĞIN SIKINTILARINDA GENÇLİĞİN ÖNEMİ (Abdülkadir Baran)