Merhaba Sevgili Arkadaşlar,
Ben, Psikolog Necla Betül Gümüştop. KTO Karatay Üniversitesi Psikoloji Bölümü Tam Burslu Programı mezunuyum. Çocuk, ergen ve yetişkinler ile bireysel danışmanlık, aile danışmanlığı ve online danışmanlık alanlarında çalışıyorum. Bu yazıda sizlere psikoloji alanının genel özelliklerinden, eğitim sürecinde yaşanan keyifli ve zor durumlardan bahsedeceğim. Ayrıca bu alanda çalışmayı düşünen arkadaşlar için rehberlik niteliğinde bazı önerilerde bulunacağım. Okuyacağınız yazı hemen her branştan öğrenciye hitap edeceği için psikolojiye dair daha detaylı bilgi almak isteyenler bana ayrıca sorularını iletebilirler. Elimden geldiği kadar açık ve anlaşılır biçimde cevaplamaya çalışacağım.
Psikoloji deyince aklınıza dizilerden filmlerden duyduğumuz ‘bilinçaltı, rüyalar, hipnoz…’ gibi terimler gelebilir. Tüm bunlar elbette Psikolojinin kapsamına dahil olan ifadelerdir ancak Psikoloji çok daha detaylı ve geniş kapsamlı bir bilim dalıdır. Psikolojinin temel amacı insanı keşfetmek, anlamak ve davranışlarını anlamlandırmaktır. Davranışları anlama ve anlamlandırma sürecinde bireyin mizacı, çevresi, geçmişteki deneyimleri, geleceğe dair beklentileri ve şu an içinde bulunduğu fiziksel şartlar gibi pek çok etken birlikte incelenmektedir. Örneğin, öfkesini kontrol etmekte zorlanan bir insanla karşılaştığımızda, içinde yetiştiği kültür, aile ortamı, kişinin mizacı gibi birçok konuyu araştırırız ve böylece bu kişinin yaşadığı problemin sebeplerini ve sonuçlarını daha iyi analiz etmiş oluruz. Psikolojik danışma sürecinde danışan (psikolojik danışmanlık hizmetine başvuran kişi) ve psikolog birlikte bir yol haritası hazırlar, danışanın şikayetlerini çalışma üzerine aşama aşama ilerleyebilirler.
Psikolojinin birçok farklı alt dalı vardır. Gelişim psikolojisi, sağlık psikolojisi, sosyal psikoloji, klinik psikoloji, havacılık psikolojisi bunlardan sadece birkaçıdır. Bu kadar fazla alt dalın olması, hayatımızın her alanında psikolojinin doğal olarak var olduğunun ve insan davranışını açıklamaya yönelik merakımızın göstergesi olarak kabul edilebilir.
Genel hatlarıyla ilgili verdiğim kısa bilgilerden sonra, psikoloji bölümüne dair önemli noktalara değinmek istiyorum: Öncelikle, psikoloji okumak çok keyifli ama bir o kadar da zahmetlidir. Bir taraftan keşfeder, insanlarla ilişkilerinizi geliştirir, sürekli kendinizi yenilersiniz; bir taraftan da öğrendiklerinizi uygulamaya çalışırken bazı insanların eleştirel, hatta zaman zaman alaycı tavırlarına maruz kalabillirsiniz. Ayrıca, yeni bilgiler edindikçe kendinize ve çevrenize dair farkındalığınız artar. Bu farkındalık hem çok büyük bir avantaj hem de ciddi bir sorumluluktur. Çünkü önyargıları, geçmişten bugüne yaşanan travmaları, iletişimdeki kopuklukları fark etmek onlarla yüzleşmeyi ve zamanı geldiğinde onları telafi etmeyi gerektirebilir. Bu yüzden çevrenizdeki insanlar, özellikle aileniz ve yakın akraba/arkadaşlarınız, yaşadıkları zorluklar için ilk sizden yardım isteyebilir. Tahmin edebileceğiniz üzere ‘İlk hastan benim.’ cümlesine sık sık maruz kalabilirsiniz. 🙂 Bu cümleyi duyar duymaz ‘hasta’ yerine ‘danışan’ denmesi gerektiğini ve mesleki etik sebebiyle en yakınlarınıza profesyonel olarak yardım edemeyeceğinizi anlatmak bile biraz zaman alabiliyor. Tüm zahmetlerine rağmen psikoloji lisans eğitiminiz boyunca zaman içinde ne kadar geliştiğinizi, farkındalıklarınızın nasıl arttığını ve öğrendiğiniz her şeyin hem günlük hayatta hem meslek yaşantınızda yerli yerine nasıl da oturduğunu görmeniz ‘iyi ki’ demeye fazlasıyla yetiyor. Lisans süreci bittiğinde ise kendinizi geliştirmek için hangi alt alanda ilerlemek isterseniz o alanda yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz. Okullarda, hastanelerde, özel kliniklerde, adli psikolog olarak adliyelerde, sosyal psikolog olarak toplumun tam içinde… pek çok alanda çalışabilirsiniz. Bu yazının Psikolojiye ilgi duyan herkese faydalı olmasını umut ediyorum. Sorularınız olursa sosyal medya platformları üzerinden dm/mail yoluyla ulaşabilirsiniz. Hepinize hayatta sağlık, mutluluk ve başarı diliyorum!
Psikolog Necla Betül Gümüştop
Psikoloji Alanında Genel Bilgiler (Psikolog Necla Betül Gümüştop)
Yorum Yaz